Welkom


De Vereniging Vlaamse Academici staat open voor alle master gediplomeerden. Ze is de ontmoetingsplaats voor academici uit alle disciplines en met verschillende ideologische strekking.
J
aarlijks wordt een tiental activiteiten georganiseerd.

Het programma omvat een verscheidenheid aan activiteiten:

VVA Oost-Vlaanderen is ontstaan uit een fusie van VVA Gent, VVA Aalst en VVA Meetjesland

Kent u academici die ge´nteresseerd zijn? Download dit foldertje en stuur het hen door.

Mededelingen


Maandag 4 november 2019 om 20u

VOORDRACHT


‘Archeologie en luchtfotografie aan de UGent: nieuwe trends’
door
prof. dr. Jean Bourgeois
Gewoon hoogleraar, Vakgroep Archeologie, UGent

Sinds enkele decennia wordt aan de UGent luchtfotografie uitgevoerd met als doel archeologische sites te ontdekken. Daarmee zijn b.v. meer dan duizend grafheuvels uit de bronstijd aan het licht gekomen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen.
In de loop van 40 jaar hebben zich ook nieuwe trends ontwikkeld:
- Steeds meer luchtfoto’s en satelllietfoto’s met hoge resolutie worden vrij gegeven op het net, wat uitzonderlijke mogelijkheden biedt voor het ontdekken van nieuwe archeologische sites.
- Sedert 10-15 jaar is er aan het onderzoek een supplementaire tak toegevoegd, nl. de studie van historische luchtfotografie. In samenwerking met het In Flanders Fields Museum (Ieper) en met de provincie West-Vlaanderen worden duizenden luchtfoto’s bestudeerd, die tijdens Wereldoorlog I voor militaire doeleinden zijn gemaakt.
- Aanvullend biedt een nieuwe techniek, nl. LIDAR, uitgebreide mogelijkheden. Het landschap wordt vanuit een vliegtuig gescand, waardoor een zeer gedetailleerd terreinmodel wordt bekomen.
Met concrete voorbeelden worden deze nieuwe trends en tendensen in het onderzoek toegelicht.


Deze toelichting wordt gegeven in de ons vertrouwde ‘Club Van Eyck’, OBSG, Kortrijksesteenweg 500 te Gent.

Uitnodiging hierVoor de Indiareizigers en ge´nteresseerden
vrijdag 25 oktober 2019 om 18u

Na-reis-etentje - India

Dank zij de ervaring van bepaalde van onze leden leerden wij de heer Nagender Singh kennen. Hij is geboren in Rajasthan, woont in BelgiŰ en baat in Gent het restaurant ‘Royal India’ uit. De heer Singh vertelde ons dat zijn moeder die nog steeds in Rajasthan woont, zorgt voor de toelevering van de basisingrediŰnten en persoonlijk de kwaliteit van het menu komt controleren en zo nodig instructies geeft. Een VVA-selectieteam stapte ter plaatse af en stelde vast dat je bij ‘Royal India’ wel degelijk “Real spices from mothers kitchen” geserveerd krijgt. Een ander lid bevestigde dat trouwens. We gaan dus echt Indisch eten.

Deze aangename avond wordt je aangeboden voor € 45 per persoon. Gelieve per e-mail in te schrijven bij het secretariaat en het bedrag over te maken op het rekeningnummer (zie briefhoofd) vˇˇr 15 oktober 2019. Het aantal deelnemers is beperkt tot 45 personen, met voorrang aan de reizigers. Voor de andere leden geldt de volgorde van betaling.


Meer info
Uitnodiging


Zaterdag 16 november 2019 om 20u


CONCERT

Siebe Thijs Creatie winnaar SOV Composers' Academy

Igor Stravinski Pulcinella (suite)
Wolfgang Amadeus Mozart Pianoconcerto nr. 24 in c, KV 491
Joseph Haydn Symfonie nr. 101 in D, Hob. I:101, 'Die Uhr'

door Muziekcentrum De Bijloke
OPGELET!
in de Groenzaal (St Bavo), Lange Boomgaardstraat 116, 9000 Gent.

Wie de jonge Amerikaanse dirigent Jonathon Heyward al eens bezig zag, weet dat hij vuur in zijn vingers heeft: begeesterend, kleurrijk en onweerstaanbaar.
Samen met Symfonieorkest Vlaanderen gaat hij op zoek naar de ziel van de Weense klassieke muziek die op maat van het orkest gesneden is. “Bij elke symfonie denken we dat hij zichzelf zal herhalen en elke keer vergissen we ons”, zo schreven de Londense kranten over Haydns symfonieŰn. Een tikkende klok is deze keer de verrassing van dienst.
Tegenover Haydns zonnige tonen staat de onheilspellende sfeer van Mozarts Vierentwintigste pianoconcerto, gebracht door Andrew Tyson. Hij en Heyward kennen elkaar al sinds hun studietijd. Een onderonsje onder knappe twintigers met een warm muzikaal hart, dat belooft! Stravinski spint met zijn neoklassieke Pulcinella een welgekomen draad naar de twintigste eeuw.


Het VVA heeft voor de leden 50 kaarten gereserveerd in rang 2 en biedt ze aan voor €22 (i.p.v €26).
Je kan deze aanvragen via e-mail naar het secretariaat en overschrijving
vˇˇr 21 oktober 2019.
De datum van betaling bepaalt de volgorde van toekenning.
Begin november worden de kaarten opgestuurd.

Uitnodiging


VVA-E-zine: Het elektronisch tijdschrift van VVA kunt u hier vinden.