Reis Albanië, Noord-Macedonië en Kosovo 27/9 - 7/10

Reis Albanië, Noord-Macedonië en Kosovo 27/9 - 7/10

 

Wanneer: van dinsdag 27 september t.e.m. vrijdag 7 oktober

Albanië is een nog relatief onontdekte parel met een prachtige natuur en een zeer rijk antiek en middeleeuws patrimonium.
De troeven van het land zijn legio: een ruim 400 km lange kustlijn waarlangs een schitterende Albanese Rivièra ligt, het prachtige Komanmeer temidden van een indrukwekkend alpien landschap, verschillende Grieks-Romeinse archeologische sites onder UNESCO-bescherming, zoals Butrint en Apollonia, vele verspreide Byzantijnse kerkjes en pittoreske historische Ottomaanse steden als Berat, Ghirokastër en Korcë.
Daarnaast loont over de grens van Noord-Macedonië de memorabele stad Ohrid, gelegen aan het gelijknamig meer ook de moeite. Aan de oever bevindt zich het 9de-eeuwse Sveti-Naun klooster. Tevens wippen we even over de grens naar Kosovo.

Reisprogramma

DAG 1: Brussel - Tirana - Shkoder
Op eigen kracht naar Zaventem waar de reisleider u opwacht voor de vlucht naar Tirana via Frankfurt. Onderweg naar uw hotel in Shkoder strekt u even de benen tijdens een kort bezoek in Agriturismo Mrizi i Zanave waar u geniet van een uitgebreid avondmaal
DAG 2: Shkoder - Koplik - Shkoder
In de voormiddag neemt uw reisleider Wim Vanhoorne u mee op een stadswandeling door Shkoder en leidt hij u o.a. naar de bekende Marubi collectie. De autocar pikt u op voor een bezoek aan het productiehuis van Venetiaanse maskers. Na het middagmaal rijdt u naar Koplik om een ander aspect van de Albanese economie te ontdekken: de productie van geneeskrachtige kruiden. Op de terugweg naar Shkoder brengt u een bezoek aan het Rozafa kasteel, getuige van 3000 jaar bewogen geschiedenis en een bron van lokale legendes.
DAG 3: Shkoder - Koman - Krujë
De ochtendlijke rit naar Koman gunt u een blik op de Vervloekte Bergen. Het Komanmeer is de voornaamste verbindingsweg geworden tussen de geïsoleerde  bergdorpen en de kustvlakte. De +/- 3 uur durende tocht op het meer brengt u naar Fierza. De autocarrit terug voert u naar Krujë. Indien de tijd en het verkeer het toelaten strekt u onderweg even de benen aan het klooster Visoki Decani en/of in de stad Prizren in buurland Kosovo.
DAG 4: Krujë - Tirana
Na het onbijt bezoekt u de voornaamste bezienswaardigheden in Krujë: het Skenderbeu museum en het etnografisch museum in de citadel. Na het middagmaal rijdt u naar Tirana. De hoofdstad heeft glorierijk haar moeilijke verleden overleefd en is de parel van Oost-Europa aan het worden. Een bezoek aan het Nationaal Museum geeft u een globaal overzicht van de geschiedenis van het land, van de prehistorie tot en met de communistische periode. Deze communistische periode wordt voelbaar gemaakt in het project Bunk’Art. Samen met uw reisleider bezoekt u Bunk’Art 2. Indien de tijd het toelaat kan u vrijblijvend de Ethem Bey moskee bezoeken.
DAG 5: Ohrid
Via de Ottomaanse handelsstad Elbesan rijdt u naar Ohrid in Noord-Macedonië. Na het middagmaal verkent u de stad. De kans bestaat dat u er Nederlands hoort praten. Dat komt door A. den Doolaard, de schrijver die hier zijn inspiratie vond. De wandeling naar
de burcht vergt wat inspanning maar is zeker de moeite waard. Ook in de binnenstad met zijn talrijke kerken en kloosters en aan de oevers van het meer is het aangenaam kuieren. Naargelang de mogelijkheden en de tijd bezoekt u tijdens de wandeling de Sveti Sofija, de wereldberoemde Byzantijnse iconengalerij en/of het antieke theater. 
DAG 6: Ohrid - Korçë
U start de dag met een boottocht langs de oevers van het meer van Ohrid, de beste manier om de schoonheid van de omgeving tot u te laten doordringen. Nog voor het eigenlijke bezoek aan het Sveti Naum klooster houdt u we even halt aan de Bay of Bones. Doorreis naar Korçë. Samen met uw reisleider gaat u op verkenning in deze aangename stad en bezoekt u het museum voor middeleeuwse kunst waar de prachtige iconen vast en zeker uw aandacht trekken. In de omgeving van de stad
wemelt het van kerkjes en kloosters. U bezoekt de kerk van Sint Ristozi, naar wordt beweerd de op een na oudste paleo-christelijke kerk in de Balkan.
DAG 7: naar Gjirokäster
Vandaag wacht u de relatief verre verplaatsing van Korçë naar Gjirokäster, dwars doorheen het zuiden. Onderweg wordt af en toe halt gehouden op fotogenieke plekken en/of voor een koffietje. 
DAG 8: Gjirokäster - Butrint - Sarandë
Gjirokaster wordt ook wel de ‘stad van de duizend trappen’ genoemd. Het stadje is tegen een berg aangebouwd en je wandelt er door smalle straten geplaveid met
kinderkopjes. Aangepast schoeisel is geen overbodige luxe voor uw bezoek aan de citadel. Verder naar Butrint, een van de belangrijkste archeologische opgravingssites
van de Balkan. U vindt er resten terug van het Griekse theater, een Romeins huis, thermale baden, de tempel van Asklepios en een Byzantijnse doopkapel. Butrint is niet alleen een archeologisch park, het geheel is ook een unieke ecozone met ongerepte vegetatie. Het moeras rond het meer is een habitat voor vele bedreigde diersoorten.Doorreis naar Sarandë waar u overnacht.
DAG 9: Vlöre - Apollonia - Berat
Na het ontbijt vertrekt u voor een rit langs de Albanese Rivièra met bestemming Vlöre. Vooral het oversteken van de Llogara pas levert prachtige vergezichten op. Na het middagmaal reist u verder naar Apollonia waar u een aangename namiddag doorbrengt tussen de ruïnes van Griekse en Romeinse tempels en villa’s, een Byzantijns klooster uit de 14de eeuw.De 13de-eeuwse Mariakerk is nu een klein maar zeer mooi museum.
Doorreis naar Berat waar u overnacht.
DAG 10: Berat
Berat, de stad van de 1000 ramen, was vooral een stad van ambachtslieden en handelaars voor wie het noodzakelijk was om zo veel mogelijk daglicht in huis te halen.
Ergo de vele ramen in de traditionele woningen. Het historische centrum is Unesco Wereld Erfgoed. U wandelt door de nog steeds bewoonde wijk van de burcht (Kalaja) en bezoekt er het iconenmuseum in de oude kathedraal. Verspreid tussen de nauwe straatjes en oude woonhuizen bevinden zich enkele mooie moskeeën en orthodoxe kerken. Naar het wijndomein Nurellari voor een proeverij en het middagmaal. De rit terug naar Berat voert u langs de olie- en gasvelden. Een laatste wandeling door de Middeleeuwse wijk van Berat sluit het culturele luik van deze reis af.
DAG 11: Durrës - Tirana - Brussel
Na het ontbijt rijden we naar Durrës voor een bescheiden lunch. Transfer naar de
luchthaven van Tirana voor de terugvlucht naar Brussel via Frankfurt.

Uitnodiging hier

Inschrijving en andere formulieren via e-mail.

 


top